Fotografibøker

Fotografibøker er et kjent fenomen, særlig i USA hvor de har såkalte «coffee table books» liggende på nettopp stuebordet. Slike bøker er laget for at man skal bla gjennom dem og nyte de flotte bildene i den rekkefølgen som fotografene mener at de bør presenteres og vanligvis med en liten bildetekst. Slike fotografibøker er den ultimate måten for fotografen å presentere arbeidene sine på, og mange fotografer samler en serie av bilder fra et bestemt prosjekt i en slik bok.

Et eksempel på en fotografibok er «Du er her no», en nydelig bok med omtrent 60 bilder fra Eivind Natvig. Han har tatt bilder av dyr og natur i Norge med et fokus på det litt dystre og spesielle slik at man ønsker å stirre på bildene i lang tid for stadig å oppdage noe nytt. Bildene er komplementert med dikt fra Gro Dahle, noe som virkelig gir fotoboken dybde.

Et annet, velkjent eksempel på en fotobok er «Humans of New York» av Brandon Stanton. Han startet et bloggprosjekt hvor han tok bilder av vanlige mennesker i New York og deres kommentarer til bildene. Det ble til en populær bok med 400 bilder av ulike mennesker og deres givende historier. Den er virkelig rørende og viser New York fra sin beste side.