Jo Nesbø

Jo Nesbø er en norsk forfatter og musiker som er oppvokst i Molde. Han har skrevet de velkjente krimbøkene om Harry Hole, barnebøkene om Doktor Proktor og de klassiske kriminalromanene «Blod på snø» og «Mere blod». Nesbø er for øyeblikket en av Norges største eksporter, særlig med tanke på at hans kriminalroman om Harry Hole, og «Snømannen», skal bli gjort til en Hollywood-film med Michael Fassbender i hovedrollen. Det er en film å se frem til.

Ideen til Nesbøs første bok, «Flaggermusmannen», kom til ham etter å ha reist alene rundt i Australia. Han var da allerede kjent som halvparten av duoen Di Derre, og sendte boken inn til Aschehoug forlag under pseudonymet Kim Erik Lokker. Boken ble utgitt i 1997, og ble raskt etterfulgt av flere bøker om Harry Hole – under Nesbøs ekte navn. Til nå har han skrevet ti bøker om Harry Hole, og vi venter i spenning på hans ellevte som kommer i 2016.

Mellom alle bøkene om Harry Hole, har Nesbø skrevet barnebøkene om Doktor Proktor. De fire bøkene ble raskt bestselgere, og de har blitt gjort til herlige barnefilmer med Gard B. Eidsvold som selveste doktoren. I 2008 skrev Nesbø boken om Hodejegerne, som heller ikke handler om Hole. Den ble filmatisert med Aksel Hennie i hovedrollen som Roger Brown. De nyeste bøkene hans, «Blod på snø» og «Mere blod» er laget som klassiske kriminalromaner med leiemorderen Olav Johansen i hovedrollen.