Les en kriminalroman i vinter

Kriminalromaner går aldri av moten. Den klassiske sjangeren, som ofte omtales som detektivroman, handler om en problemløsende helt som skal løse en kriminalsak. Verdens mest kjente detektiv er Sherlock Holmes som ble skapt av Sir Arthur Conan Doyle allerede i 1887, og han blir omtalt som karakteren som gjorde detektivromanen populær. Og den har ikke gått av moten den dag i dag. Underholdningen ved kriminalromaner ligger i spenningen og mysteriet som alltid er nøkkelelementene ved sjangeren. Slike bøker passer perfekt som vinterlesestoff når man behøver litt spenning på en kald og mørk vinterdag.

Det finnes andre klassiske kriminalforfattere i tillegg til Doyle. Da er det verdt å nevne Agatha Christie. Hun skrev bøker om blant annet Hercule Poirot og Miss Jane Marple og har blitt titulert som «Dronningen av krim». Bøkene hennes har blitt til utallige TV-serier og filmer, og de mest kjente bøkene som «Murder on the Orient Express», «Death on the Nile» og «Then There Were None» er like spennende i dag som de var ved utgivelsene på 1930-tallet.

Krim er en sjanger som står for en høy andel av boksalget i Norge og mange nordmenn har spesialisert seg på kriminalromanen. Vi kan nevne Tom Egeland, Karin Fossum, Anne Holt, Hans Olav Lahlum, Unni Lindell, Jon Michelet, Jo Nesbø og Anne B. Ragde. Dette er kun en brøkdel av de mest kjente norske krimforfatterne.