Moby Dick – den berømte hvite hvalen

Det finnes flere historier og eventyr om hvaler, men det er nok ingen som er like berømte som Moby Dick. Det var den amerikanske forfatteren Herman Melville (1819-1891) som i 1951 forfattet romanen om dette legendariske sjødyret. Moby Dick regnes i dag som et av de mest betydelige verkene i amerikansk litteraturhistorie. Herman måtte arbeide allerede fra ung alder, og blant annet bedrev han hvalfangst i Stillehavet. Det er herfra inspirasjonen til den verdenskjente boken oppstod.


Romanen skildrer skipsbesetningens reise på havet, der de jakter på Moby Dick. Kapteinen på skipet, kalt Ahab, er besatt av å fange denne ene hvite kaskelotthvalen, fordi han i et tidligere møte med den mistet beinet sitt. Ahab ønsker derfor å ta livet av hvalen, men denne hevnaksjonen vil vise seg å slå tilbake på hvalfangerne. Etter å endelig ha funnet Moby Dick, innledes en kamp med hvalen som pågår i tre dager. Kapteinen hektes fast i harpunens line og drukner, og deretter kommer hvalen tilbake og ødelegger alle båter og skip. Til slutt er det bare fortelleren, Ishmael som er i live.

Det er med andre ord ikke rart denne dramatiske historien har fascinert mennesker over hele verden. Dersom du ikke har lest boken enda, så kan du finne den på de fleste biblioteker – enten det er på ditt lokale bibliotek, eller på internett. Dersom du ikke er så glad i å lese, kan du også få en smak på historien ved å se på en av de eventyrlige filmene om Moby Dick, eller til og med spille på en spennende  spilleautomat som handler om hvalen.

Uansett om du foretrekker å lese, se på film eller spille spill som omhandler denne berømte hvalen, er Moby Dick verdt din tid. Bli kjent med denne fantastiske historien, som allerede har fenget mennesker i flere tiår.