Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj

I 2015 gikk den prestisjetunge Nobelprisen i litteratur til hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj. Hun skriver fantastiske bøker på russisk og er mest kjent for krøniken om Tsjernobyl-ulykken. Hun skriver dokumentariske sakprosa-bøker og har oppfunnet en ny litterær sjanger hvor hun formidler journalistiske tekster på en unik måte.

Svetlana Aleksijevitsj er født i 1948 i Ukraina og oppvokst i Hviterussland. Hun jobber som journalist og forfatter, og hennes verk har blitt oversatt til mer enn 30 språk. Aleksijevitsj utmerket seg som en forhåndsfavoritt for Nobelprisen, og ikke uten grunn. Hun har beskrevet krig fra synsvinkelen til tusenvis av kvinner og menn, og ikke minst sovjetiske soldater. Prisvinneren selv sier at en slik pris vil bety mye for ytringsfriheten både i Hviterussland og Russland fremover.

Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk og utgitt på Kagge forlag. Det mest kjente sitatet fra Aleksijevitsj er «Krigen har intet kvinnelig ansikt», som også er norsk tittel på ett av hennes verker. Her beskriver hun de kvinnelige soldatene i den russiske armeen som ingen hører om. Ved å skildre erfaringene fra kvinner som lever i det sovjetiske samfunnet, er hun en viktig stemme for feminismen. På grunn av hennes forfatterskap får verden innsikt i en militær verden som vi ellers ikke ville hatt tilgang til.