Norske krimforfattere

Krim er en sjanger som selger veldig bra i Norge, og flere norske krimforfattere har også blitt populære i utlandet. En av dem er Gunnar Staalesen. Han er mest kjent for bøkene om Varg Veum, og det er nettopp disse bøkene som har blitt en suksess i utlandet. Serien om Varg Veum, har blitt oversatt til 17 språk. Varg Veum har også blitt utgitt som tegneseriebøker, og flere av Gunnar Staalesens bøker har blitt TV-serier, hørespill og teaterforestillinger. Han har vunnet mange priser for bøkene sine, og har en lang bibliografi bak seg.

Karin Fossum debuterte som diktforfatter i 1974, men det er som krimforfatter hun har blitt berømt. Hun står blant annet bak bøkene om etterforsker Konrad Sejer. Flere av disse bøkene har også blitt til TV-serier. Hun har vunnet mange priser, blant annet Brageprisen for romanen Elskede Poona. Romanen Djevelen holder lyset, vant The Gumshoe Award i 2007, for beste europeiske krimbok på det amerikanske markedet i foregående år, og romanen Elskede Poona (oversatt til The Indian Bride) vant Los Angeles Times Book Prize i 2008.

Fredrik Skagen er den mest produktive norske krimforfatteren, og er også den mest prisbelønnede av Norges krimforfattere. Han debuterte i 1968, og har skrevet blant annet om falskmyntneren Morten Martens. I tillegg til kriminalromaner, har han også skrevet novellesamlinger og barnebøker, og har blitt tildelt mange priser gjennom årene.

Anne Holt er kjent både som forfatter, advokat og tidligere politiker. Hun jobbet også i NRK, blant annet som programleder. Hun ga ut sin første bok i 1993, og har også vært president i Rivertonklubben. To av romanene hennes er filmatisert, og to andre bøker har blitt til hørespill på radioen. Flere av bøkene hennes handler om politibetjent Hanne Wilhelmsen, og disse bøkene er kjent for sin realisme. Mange av bøkene hennes har hatt veldig høye salgstall.

Knut Faldbakken er også en kjent krimforfatter. Han ga ut sin første bok i 1967, men han kom ikke med sin første kriminalroman før i 2002. Mange av Faldbakkens kriminalromaner handler om Jonfinn Valmann, og handlingen er lagt til Faldbakkens nærmiljø. Faldbakkens forfatterskap er veldig omfattende.