Store norske forfattere

shutterstock_88369630

Mange norske forfattere har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt. Den aller største norske forfatteren var dramatikeren og lyrikeren Henrik Ibsen, som levde fra 1828 til 1906. Ibsen er kjent over hele verden, og er en av de mest spilte dramatikerne også i dag. Bare William Shakespeare er mer fremført. Flere av Ibsens verker har også aktualitet i dag, og det er nok derfor han er såpass populær.

Norges største kvinnelige forfatter var Sigrid Undset, som levde fra 1882 til 1949. Hun fikk blant annet Nobelprisen i litteratur i 1928, og er mest kjent for sine middelalderromaner, blant annet trilogien Kristin Lavransdatter. Hun fikk også mange andre utmerkelser både i Norge og i andre land.

Knut Hamsun (f. 1859 – d. 1952) mottok også Nobelprisen i litteratur, og mange betrakter ham som mannen bak den moderne romanstilen. Han utga romaner, skuespill, dikt, noveller, reiseskildringer og essay, og var en aktiv forfatter i mer enn 70 蚌.

En annen norsk forfatter som fikk Nobelprisen i litteratur var Bjørnstjerne Bjørnson. Han var ikke bare forfatter, men også en viktig samfunnsaktør i sin samtid. Han levde fra 1832 til 1910, og engasjerte seg både i debatten rundt unionsoppløsningen i 1905, og i utviklingen av norsk skriftspråk.